Finskt viltspår 2012-05-08--2012-05-09

Hmmm ska vi kissa hääär?

Hej då Stockholm.

Tur att jag har Dig Callisto, Du e stor o trygg!

Undrar vart vi ska nu?

Solnedgång från hytt fönstret.

Ubåt??

Ska vi bo här?

Mys pys!

Puss på Dig!

Väntar på domare dag 1.

Uppladdning.

Väntar på domen dag 1.

Prisbordet.

Överdomare Mari.

Mariann en av spårläggarna.

Vinnare för dagen Mats Viker med Älvis.

Trött gäng efter en lång dag.

Maria & Callisto på G, dag 2.

Uppställning inför Skottprov.

Stugan vi bodde i. Notera stegen dom tyckte vi skulle ta upp och ner hundarna i.

Susanne & Cosmos väntar på att få gå spår dag 2.

Champinjon!!

Överdomare Mari håller Maria på halster innan hon ger sin dom!

Maria & Callisto tog revanch från dag 1, fick sitt 1:a pris och blev NORD VCH.

Vinnare denna dag, Carina & Lycka.

Glatt gäng!

Väntar på färjan hem till Tuckholmia.

Maria & Cosse.

Hålla handen...

Trött "fylle hund" 1.

"Fyllehund" 2.

Glatt gäng igen.

Väntar på att få komma in i bilen.

Ovanför våra huvuden står bilen, lång väntan eftersom alla andra måste åka ut först.

Duktiga hundar.

Stolt Callisto med Svenska, Norska och Finska rosetterna.

Mattes duktiga kille.

Protokollet på finska. Översätt gärna!

Efter ca ett år planering var det äntligen dags att åka till Finland. Vi var 4 ekipage som bokade båt till Helsingfors. 

Mats & Susanne med Tollaren Älvis

Maria med Leonberger Callisto

Carina med Bayersk viltspårshund Lycka

och så Jag med Field Spaniel Cosmos.

Några timmar innan vi skulle åka fick vi veta att vi skulle ha bokat till Åbo. En aning stressande eftersom vi skulle gå första provet efter lunch samma dag vi kom dit och det blev 2 timmars bilkörande istället för en.

Det var med lite bävan Maria och jag åkte iväg till båten, ingen av oss hade åkt Finlandsfärja med hundarna förut.

När vi väl kommit ombord och hittat hytten gick vi upp på däck för att lokalisera sandlådan som var till hundarna.

Resan gick över förväntan vi höll till i hytten mest och lämnade aldrig hundarna ensamma.

Dag 1.

När vi kom fram till Helsingfors så började vi/jag med att köra fel förstås, och när vi upptäckte det och kunde vända hamnade vi i en kö, så det tog oss ca 40 minuter att komma ut från stan. När vi väl kom fram så var det bara att slänga in grejorna i stugan och byta om innan det var dags för prov. Det var team Mamia som tog hand om oss med överdomare Mari Mamia. 

Mari höll ett tal först på finska, (som ingen av oss förstod, men det var formalia), sedan förklarade hon hur dagen skulle gå till på engelska. Det blev lottning och Cosse och jag fick nr. 2. Sedan var det dags för skottprov, och om man inte klarade det så fick man inte gå spåret. Det går till så att man binder upp hundarna vid ett träd, som domaren visar en till, och linan skall vara ute ca 3-4 meter. Sedan lämnar man hundarna på domarens kommando, utan att säga eller teckna något till hundarna, och går ca 20 m bort. Skottet går och hundarna får inte visa rädsla eller oro av något slag. Sedan säger domaren tack och man får gå tillbaka till sin hund och övningen är slut. Alla 4 klarade detta. Sedan tog vi bilarna och åkte ut i skogen där det var en nervös väntan. Det som oroade mig mest var tiden, man har bara 45 min på sig på spåret, och med tanke på att det är dubbelt så långt som det svenska och de sista träningarna med Cosse bara varit struliga så var jag orolig.

När Carina och Lycka kom tillbaka var det vår tur. Så vi travade iväg bort till vårt spår. Där fick vi vänta några minuter innan domaren och spårläggaren dök upp. De gick bägge med i spåret. Domaren gick nästan bredvid mig hela tiden med ett block spårläggaren gick bakom.

Det var en ny startrutin som vi inte tränat på som gick ut på att man hade 10 m på sig att visa hunden på spåret. Först lega sedan en snitslad sträcka där man fick prata och peka hur mycket man ville så att hunden verkligen förstod vad den skulle göra. Domaren gav mig sitt slutord, Trust the dog! och sedan bar det av och jag menar att det bara av, det var gamla Cosse som var tillbaka. Det gick rejält undan. Det var skogsmark vi gick i med blöta mossor, 6 st. vatten fyllda diken som var typ 1 meter breda och lika djupa, som skulle hoppas över, det var snårskog som man fick ducka i. Allt detta medans hunden drar iväg i 180. Men han jobbade hela tiden såg jag, och jag upptäckte snart att spåret var markerat hela vägen med små röda lappar som det nog inte var meningen att man skulle se. Det tog inte lång stund innan jag flåsade som en hund. Och när jag märkte att vi började vända tillbaka i spåret så var mina ben som gelé. Men så länge jag såg en liten röd lapp höll det modet uppe. Jag fastnade i ett dike med kängan och snubblade över hög ljung som man trasslade in sig i. Cosse jobbade på hela tiden och verkade inte tröttna alls. När vi kom fram till spårslutet där skanken var fick man inte berömma eller säga någonting till hunden förrän domaren sagt "Tack", detta för att hon vill se vad hunden gör/reagerar med/på skanken. Cosse luktade lite på den och sedan tittade han på mig och väntade på mitt kommando. När domaren sagt tack rasade jag rakt ner på marken, helt slut. Cosse fick slicka på skanken innan vi lämnade den till domaren och sen fick han sitt godis. När jag och Cosse hämtat andan lite gick vi tillbaka till de andra. Jag var så glad att han varit så pigg i spåret att det just då inte spelade någon roll om han klarat det eller inte. Det var så kul att se honom jobba ordentligt igen. Dessutom kändes det som att vi varit ute lite för länge. Sedan var det bara väntan medans Mats & Älvis och Maria & Callisto gick sina spår. Mats var nöjd när han kom tillbaka men inte Maria. När alla var klara bar det av till ett B & B där vi skulle få middag. Paella stod på menyn, jättegott efter att bara ätit 2 mackor på hela dan.

Men först var det prisutdelning. Priser och rosetter dukades fram på bordet. Överdomaren Mari höll ett formellt tal på finska först innan hon gick över till hundarna. Först var det Maria o Callisto de fick en 3:a. Sedan var det Cosse tur. Först läste hon upp kritiken på finska ????? sedan gjorde hon en sammanfattning på engelska som gick ut på att Cosse sökte som en typisk spaniel men hon tyckte att han tog lite för stora svängar ibland. Han hade missat 1 lega helt men markerat 2 andra bra. Han hade även genat förbi återgången, så mitt hjärta sjönk. Men efter avdragna poäng så blev det ända 42 av 50 vilket betydde en 1:a. JIPPIE!!!! vad glad jag blev.

Carina & Lycka fick också 42 poäng och Vinnare för dagen var Mats och Älvis på 45 poäng. Glädjen var stor men bitterljuv eftersom Maria & Callisto inte klarat det, men det fanns ju en chans till och vi hoppades alla att det skulle gå bra.

Efter en god middag åkte vi upp till en kall stuga. Där ordnade vi om lite, tände eld i brasan, tog ett glas vin och gick igenom dagen. Det var ett trött gäng så det blev ingen lång stund.

 

Dag 2.

Vi gick upp före 6 och började packa och städa, eller de andra gjorde det, jag hann inte med. Sen var det frukost kl. 07,00 på samma ställe vi ätit middag på, prov start kl. 08,00. Jag hade stått i valet och kvalet om jag skulle strunta i dagens spår, men jag måste ju ändå betala för det så jag var med på lottningen och fick nr. 7. Det började med skott prov och även idag blev alla godkända. Sedan åkte Maria & Carina och hundarna iväg för att gå sina spår, vi andra fick vänta vid stugan. Det blev en lång väntan, vi ville ju höra från Maria och Callisto. När hon ringde lät hon glad, Callisto hade gått som en klocka i spåret. Sen var det vår tur att åka iväg. Nu åkte jag i Mats bil och upptäcker efter några minuter att jag glömt selen i Marias bil. Katastrof!! Men Maria & Carina var så gulliga att de kastade sig i bilen och kom efter oss, så domaren slapp vänta. När Cosse & jag stod vid spårstart säger domaren -”if you see a snake just take the dog away from it” . Tack för den!! Terrängen var lite annorlunda idag. Mycket mer öppet och mer kuperat. Cosse drog iväg som dagen innan på första sträckan, men efter några hundra meter ropade domaren oss tillbaka, han hade spårat något annat. Den här gången gick det bättre med legorna och han gjorde inte så stora cirklar. Han genade inte i återgången och han lugnade ner sig lite efter halva spåret. Men eftersom han blivit återkallad så”bidde” det en 2:a den här dagen. Men det gjorde ingenting. Han var så duktig ändå. Medans vi väntade på Sussanne och Älvis fick Cosse & Callisto bada lite i en liten sjö vi hittade. När alla gått spåren blev det bråttom. Vi skulle hinna med lunch och prisutdelning på 1 timme innan vi var tvungna att åka för att hinna med färjan. När domaren sammanställde protokollen åt vi lunch, soppa och pannkaka. Gott gott. Sedan var det som sagt spännande, skulle Callisto klara sig idag eller….Först fick jag mitt protokoll, sedan fick Sussanne och Älvis en 1:a, sen var det Marias tur, Domaren höll henne på halster och började berätta om de poäng hon dragit av, sen sa hon poängen och de var de högsta på bägge dagarna 46 poäng. På samma poäng men bättre på legorna var Carina & Lycka som blev dagens vinnare. Alla fyra ekipagen åkte hem som FI VCH, 3 som NORD VCH. Sen blev det ett snabbt gruppfoto innan vi slängde oss i bilarna för att hinna med färjan. Resan hem var riktigt skön, inget fönster i hytten, men vi var glada och trötta.

Helt klart är att de Finska spåren har varit svårast, dels pga att de är dubbelt så långa som de svenska och norska dels pga tiden, och även terrängen var tuffare. Här gicks det inte på några stigar inte utan in i snår och buskar.

Därför är vi extra stolta över vårt Finska Championat.

Nu kan vi gå i pension!

Skriv en kommentar: (Klicka här)

123minsida.se
Bokstäver kvar: 160
OK Skickar...
Se alla kommentarer

| Svar

Senaste kommentarer

28.06 | 12:39

Underbar bild! ❤️

...
10.02 | 20:25

Vi fick låta vår älskade Dickens somna in i går efter ett hastigt sjukdomsförlopp - lättar att titta på bilder och planera för en ny älskade kompis.

...
07.05 | 18:51

oj va jag blir sugen på en field igen jag hadde bagsty elora

...
08.11 | 16:44

Vad roligt att gå på kurs med flera hundar som är av samma ras. Tråkigt med Cosmos extra mamma. Hos mig är det snö och 13 minus, burr.

...
Du gillar den här sidan
Hej!
Prova att göra en egen webbsida precis som jag.
Det är enkelt och du kan prova helt gratis.
ANNONS